Debreczeni Mozgásstúdió

HOGYAN MŰKÖDIK AZ INFRAKAMERÁS VIZSGÁLAT?

A hiperérzékenységű „Infrakamerát” elsőként az Amerikai Űrkutatási Hivatal fejlesztette ki. Eleinte csupán katonai célokra használták, majd rövid időn belül számos amerikai klinikán is alkalmazni kezdték egészségügyi célokra.

A testről készített “hőtérkép” alapján szinte minden rejtett gyulladást és annak pontos helyét megtalálhatjuk szervezetünkben. Még akkor is, ha még nem okoz kifejezett problémát, nem tünetel és nem jelez fájdalommal a páciens felé, tehát nem is tudja, hogy valami “hiba” van a szervezetében. A termográfiai vizsgálat során a testről készített hőtérkép megbízható alapja lehet egy esetlegesen később elvégzett ultrahangos, röntgen, CT vagy MR kontroll vizsgálatnak.  

A hőkamerás állapotfelmérés magyar és nemzetközi szinten is elismert vizsgálati módszer, a világ számos pontján sikeresen alkalmazzák. Speciális kamerával a test felületi hőmérsékletét mérjük. A mélyebben elhelyezkedő struktúrák ha diszfukcionálisan működnek, akkor a hőmérsékletükben a normától eltérést fognak mutatni, mely a felületen kivetülésként fog megjelenni. Az így kirajzolódó hőkép alapján ismerhetők fel az egyes betegségek jellemző sémái, illetve már a betegségmegelőző állapotok is. A hőtérképes állapotfelméréshez egy nagyfelbontású hőkamerát használunk, amely akár 0,1 Celsius fokos hőkülönbséget is ki tud mutatni, így rendkívül szenzitíven reagál a legkisebb eltérésre is.

A funkcionális vizsgálat holisztikusan tájékoztat minket

az egész szervezet állapotáról, számos információval szolgál a test belső működéséről – korai stádiumban derülhet fény bizonyos kóros folyamatokra.  Gyulladásos jellegű elváltozások gyors kiszűrésére, valamint a kezelések hatékonyságának ellenőrzésére alkalmas. Segítségével a bőr egyes pontjainak alaphőmérséklettől való eltérését láthatjuk.

A hőkamera elsősorban nem anatómiai struktúrákat mutat, hanem a képletek, vagy az alatta lévő szövetek, szervek által termelt és kisugárzott hőmérsékletet érzékeli, azok a normától való eltérését jelzi. Ezáltal nem a struktúra kiterjedését és alakját tárja elénk, hanem sokkal inkább annak funkciójáról, működésről árulkodik.

Segítségével információt kaphatunk az emésztőrendszerről, a nyirokrendszerről, a keringésről, az izületek és izmok működéséről, gyulladásokról.

Rehabilitáció folyamatának nyomon követése

Jobb lábszártörést az operáció során lemezzel és csavarokkal rögzítették.

3 hónap elteltével a gipszlevétel után a felvételeken látható:

3 hónappal a gipszeltávolítás után a kontrollfelvételeken látható:

Mindez a teljeskörű rehabilitációnak köszönhető, melynek során a következő kezeléseket alkalmaztuk:

Betegünk a törés után 6 hónappal már napi 10 km-t futott teljesen fájdalommentesen.

3 hónappal a gipszeltávolítás után a kontrollfelvételeken látható:

Mindez a teljeskörű rehabilitációnak köszönhető, melynek során a következő kezeléseket alkalmaztuk:

Betegünk a törés után 6 hónappal már napi 10 km-t futott teljesen fájdalommentesen.

A hőkamerával az egész testről kapunk egy teljes áttekintést

A testen belül zajló különböző folyamatokat eltérő hőmérsékleti képek formájában látjuk.

A HŐTÉRKÉPES VIZSGÁLAT SEGÍTSÉGÜNKRE LEHET A KÖVETKEZŐKBEN:

A VIZSGÁLAT ELŐNYE, HOGY NINCS HÁTRÁNYA

Az állapotfelmérés során semmilyen káros hatás nem éri a vizsgált személyt, semmiféle megterheléssel nem jár, teljesen fájdalommentes, hiszen a készülék nem érintkezik a testtel, semmit sem sugároz ki. Nemre és korra való tekintet nélkül, korlátlan számban mindenkinél alkalmazható ez a módszer, kontrollvizsgálat során akár hetente is elvégezhető, hogy látható legyen a gyógyulás folyamata. Beleértve a gyerekeket, várandós nőket is…

A VIZSGÁLAT, KIÉRTÉKELÉSE ÉS KEZELÉS MENETE

A komplexitás és hatékonyság érdekében először a hőtérképes vizsgálat, majd ez alapján végzett tanácsadás, illetve amennyiben a mozgatószervrendszeren észlelt elváltozást látunk, már maga a kezelés is megtörténik. Mindez összesen 1,5-2 óra alatt lezajlik.

A hőkamerás képek elkészítése csupán pár percig tart, a képek kiértékelésével és az eredmények alapján adott rövid terápiás javaslattal együtt maga a funkcionális állapotfelmérés összesen 45-60 percet vesz igénybe. 

Majd ezt követően a fennmaradó időben a páciens képzett és tapasztalt gyógytornászaink segítségével a kapott információk alapján átbeszélik a helyes ergonómiát, táplálkozási és életmódbeli tanácsokat, valamint annyiben indokoltnak látjuk, javaslatot teszünk egyéb orvosi diagnosztikai vizsgálatokra. 

A termográf felvételek

és egy rövid fizikális felmérés után egy speciálisan összeállított gyakorlatsort tanítunk be, melyet magával vihet otthonába. Minderről képi, illetve videóanyagot is segítünk összeállítani. Amennyiben szükséges, kollégáink manuálisan is megkezelik a diszfunkcionális területeket, amik adott esetben a mozgatószervrendszer fájdalmas területein azonnali enyhülést hoznak, természetesen a belső szervrendszer és a gyulladásos faktorok figyelembe vételével.

 

Mindazonáltal ha azt észleljük, hogy további orvosi vizsgálat szükséges, természetesen a megfelelő szakellátás felé továbbítjuk a beteget.

HOGYAN ÉRKEZZEN A PÁCIENS?

Mivel a ruhával fedett testrészek hőmérsékletét jelentősen befolyásolja a textíl, a képek elkészítésének rövid idejére csak alsónemű (bugyi, alsónadrág) viselése javasolt. Érdemes laza ruházatban, a vizsgálat megkezdése előtt legalább 10 perccel korábban érkezni, hogy az utazás során felhevült, vagy a téli időszakban épphogy kihűlt test visszanyerje eredeti hőmérsékletét. A várakozás során nadrágját lazítsa meg, sapkáját, kesztyűét és cipőjét vesse le. Mivel a krémek, olajok és egyéb testre felvitt anyagok a felvétel során tükröződnek, kérjük azok használatát az érkezése napján mellőzze. A szauna, szolárium, napozás, jegelés, erőteljes edzés szintén módosítják a hőtérképet, a pontosabb eredmény érdekében mindezeket kérjük ne végezze a vizsgálat előtt. 

Együttműködését köszönjük!

FONTOS!

A vizsgálatot kompetencia határainkon belül végezzük!

Az infrakamerás termográf állapotfelmérés nem váltja ki, nem helyettesíti a nyugati orvoslásban használt hagyományos diagnosztikai vizsgálatokat (röntgen, ultrahang, CT, MR…)! Nem alkalmas pontos differenciál diagnózis felállítására! 

A vizsgálatot Debreczeni Kármen, gyógytornász, Maitland manuálterapeuta, a kezeléseket pedig Járfás Luca és Porcsa Pór Petra gyógytornászok végzik.

Vibrációs kézi masszázsgép

Vigye haza és használja kényelmesen otthonában, akár napontat többször!