Debreczeni Mozgásstúdió

Rehabilitáció,

Gyógytorna

Hatékony segítség a gyorsabb és tökéletesebb felépülésért.

Pre- és postoperatív, azaz műtét előtti és utáni gyógytorna, rehabilitáció

Már a műtét előtt érdemes gyógytornát alkalmazni

A műtét előtti gyógytornára azért kell különösen nagy figyelmet fordítani, mert a speciális mozdulatok révén a szöveteket, az izmokat és az ízületeket felkészíthetjük a beavatkozásra. Törekszünk az ízületek szabad mozgáspályájának megőrzésére, vagy visszanyerésére, miközben növeljük izomerőt, természetesen abban a mértékben, amennyire a beteg állapota és a műtét úgy kívánja, amire az operáció után különösen nagy szükségünk lesz majd. A korai gyógytorna megkezdését tehát érdemes már az operáció előtt elkezdeni, majd a beavatkozás után folytatni, amivel a tapasztalatok szerint lényegesen jobb eredmények érhetők el.

Műtét vagy hosszabb immobilizálás (pl.fekvés, gipsz) utáni rehabilitáció

Bármilyen mozgásszervi műtétre is kerüljön sor, az operáció sikerességét nagyban befolyásolja, hogy a beavatkozás után milyen gyorsan és milyen hatékonysággal kezdődött meg a rehabilitációs folyamat. A gyógytorna megkezdésére rendszerint már az operációt (vagy pl. gipszlevételt) követő első néhány napon sort kell keríteni, hiszen ez hozzátartozik a tökéletes gyógyulás folyamatához. A műtétek utáni rehabilitáció a gyógytorna tükrében nagyon sokféle lehet. Általában az érintett területtől, beavatkozás fajtájától, az operáció  körülményeitől, a beteg állapotától, valamint a gyógyulási folyamattól függ az eljárás menete.

A posztoperatív gyógytorna feladata

Szabaduljon meg derékfájdalmától

Szegmentális stabilizációs tréning az ágyéki gerincen

A derékfájdalom óriási probléma az egész világon. A gyógytornával történő kezelési mód kimutathatóan sikeres a fájdalmak csökkentésében, megszüntetésében, valamint a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzésében. Egyik terápiás forma, amely az utóbbi években egyre fontosabb szerepet kap, az úgynevezett szegmentális stabilizációs tréning. A gerinc stabilizációs rendszerének feladata, hogy minden körülmények között biztosítsa a gerinc stabilitását.

A törzs stabilizációjában részt vevő izmok közül globális és lokális izmokat megkülönböztető módszer elsődlegesen ezek stabilizáló szerepére építkezik. A mély, lokális izmoknak főszerepük van az úgynevezett szegmentális stabilizációban, mivel ők egy vagy több csigolya közvetlen áthidalásaként helyezkednek el a legmélyebb rétegekben. Természetesen a globális izmok is szerepet játszanak a medence és a lumbális gerinc stabilizációjában, csak az egyes csigolyák közötti finommozgásokban nem tudnak részt venni. Így a tényleges stabilitáshoz elsőrendű jelentőséggel bír a mély, lokális izmok megfelelő működése.

CORE-stabilizáció

Az angol core szó, magot jelent. Az anatómiában azoknak az izmoknak az összessége, amelyek a medence is a lumbális gerinc között helyezkednek el. Feladata, ezen képletek neutrális helyzetének izommunkával történő fenntartása a hely- és helyzetváltoztató mozgások közben, illetve e terület mozgásainak kontrollált kivitelezése. Pl. karemelés közben a CORE izomzat képes az ágyéki gerinc fokozott homorulatát megakadályozni, azaz hogy a páciens ne gerincből „csaljon” a mozdulat során. Mindez speciális gyakorlatokkal tanítható a neuro-muscularis (ideg-izom) kontroll bekapcsolásával

Ezt a típusú fejlesztést szintén adaptáltan használjuk a páciens állapotára, korára és edzettségi fokára szabottan, így már a rehabilitáció korai szakaszában is beépítjük ezt a szemléletet kezeléseinkbe és szükség esetén egészen a sportba való visszatérésig követjük ezt a tematikát.

Funkcionális tréning a gyógytornában

A funkcionális tréning a gyógytornának egy olyan formája, mely a hétköznapi tevékenységek során végzett mozgásokra és mozdulatokra alapul. Az edzés lényege hogy az emberi testet nem alsó, felső végtagra vagy törzsre szeparáltan erősítjük, hanem a mozgásszervrendszerünket, mint egészet tekintjük. Ezért olyan gyakorlatokat alkalmazunk, amiben a test a természetes mozgásához hasonlóan vesz részt. Fontossága abban nyílvánul meg, hogy így az erő fejlesztése mellett a stabilitásunkat és az egyensúlyunkat is tudjuk javítani, ami a mindennapi életünk mozgásformáira is pozitív hatással van. Ezt a típusú fejlesztést szintén adaptáltan használjuk a páciens állapotára, korára és edzettségi fokára szabottan, így már a rehabilitáció korai szakaszában is beépítjük ezt a szemléletet kezeléseinkbe és szükség esetén egészen a sportba való visszatérésig követjük ezt a tematikát.

Sportfizioterápia, sportrehabilitáció

Az élsport területén szinte mindig kialakulhatnak olyan sérülések, melyek precíz, pontos rehabilitációt igényelnek. Nagyon fontos, hogy egy izomhúzódás, izomszakadás, szalagsérülés, csonttörés után hogyan rehabilitáljuk, terheljük a szöveteket. Minden esetben a sérülés típusát vesszük figyelembe, valamint a sérült szövet gyógyulási folyamatait és annak a legspecifikusabb „ingerelési” lehetőségeit. 


Speciális módszerek segítségével felgyorsítható a szöveti regeneráció, majd a sérült szövet teljes gyógyulása után lehet a sportolónál komplex,
sportspecifikus képességeket fejleszteni.

Pácienseink a pozitív, hosszabb fájdalommentes időszakokról, bátrabb mozgásokról számolnak be a terápia első szakaszában. Később az alapozó gyakorlatokat követően az izmok kitartási képességének javítása, valamint a stabil törzsfűző kialakítása a fő cél, melyet adaptáltan tudnak használni a funkcionalitás közben is – akár a mindennapi életben, akár a sportolásuk közben.

Hosszú távon feladatunk a fájdalommentes, mosolygós évek elérése stabil derékkal!

Gyógytorna és Rehabilitáció

előzetes időpont egyeztetés alapján történik.

Bejelentkezés

Debreczeni-Karmen

Debreczeni Kármen

Vezető gyógytornász, Maitland Manuálterapeuta

Vibrációs kézi masszázsgép

Vigye haza és használja kényelmesen otthonában, akár napontat többször!