Debreczeni Mozgásstúdió

Rehabilitáció,

Gyógytorna

Hatékony segítség a gyorsabb és tökéletesebb felépülésért.

Pre- és postoperatív, azaz műtét előtti és utáni gyógytorna, rehabilitáció

Már a műtét előtt érdemes gyógytornát alkalmazni

A műtét előtti gyógytornára azért kell különösen nagy figyelmet fordítani, mert a speciális mozdulatok révén a szöveteket, az izmokat és az ízületeket felkészíthetjük a beavatkozásra. Törekszünk az ízületek szabad mozgáspályájának megőrzésére, vagy visszanyerésére, miközben növeljük az izomerőt, természetesen abban a mértékben, amennyire a beteg állapota és a műtét úgy kívánja és amire az operáció után különösen nagy szükségünk lesz majd. A korai gyógytorna megkezdését tehát érdemes már az operáció előtt elkezdeni, majd a beavatkozás után folytatni, amivel a tapasztalatok szerint lényegesen jobb eredmények érhetők el.

Műtét vagy hosszabb immobilizálás (pl.fekvés, gipsz) utáni rehabilitáció

Bármilyen mozgásszervi műtétre is kerüljön sor, az operáció sikerességét nagyban befolyásolja, hogy a beavatkozás után milyen gyorsan és milyen hatékonysággal kezdődött meg a rehabilitáció. A gyógytorna megkezdésére rendszerint már az operációt (vagy pl. gipszlevételt) követő első néhány napon sort kell keríteni, hiszen ez hozzátartozik a tökéletes gyógyulás folyamatához. A műtétek utáni rehabilitáció a gyógytorna tükrében nagyon sokféle lehet. Általában az érintett területtől, beavatkozás fajtájától, az operáció  körülményeitől, a beteg állapotától, valamint a gyógyulási folyamat aktuális szintjétől függ az eljárás menete.

A posztoperatív gyógytorna feladata

Szabaduljon meg derékfájdalmától

Szekciós tréning az ágyéki gerincen

A derékfájdalom óriási probléma az egész világon. A gyógytornával történő kezelési mód kimutathatóan sikeres a fájdalmak csökkentésében, megszüntetésében, valamint a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzésében. Egyik terápiás forma, amely az utóbbi években egyre fontosabb szerepet kap, az úgynevezett szegmentális stabilizációs tréning. A gerinc stabilizációs rendszerének feladata, hogy minden körülmények között biztosítsa a gerinc stabilitását.

A törzs stabilizációjában részt vevő izmok közül globális és lokális izmokat megkülönböztető módszer elsődlegesen ezek stabilizáló szerepére építkezik. A mély, lokális izmoknak főszerepük van az úgynevezett szegmentális stabilizációban, mivel ők egy vagy több csigolya közvetlen áthidalásaként helyezkednek el a legmélyebb rétegekben. Természetesen a globális izmok is szerepet játszanak a medence és a lumbális gerinc stabilizációjában, csak az egyes csigolyák közötti finommozgásokban nem tudnak részt venni. Így a tényleges stabilitáshoz elsőrendű jelentőséggel bír a mély, lokális izmok megfelelő működése.

CORE-stabilizáció

Az angol core szó, magot jelent. Az anatómiában azoknak az izmoknak az összessége, amelyek a medence és a lumbális gerinc között helyezkednek el. Feladata, ezen képletek neutrális helyzetének izommunkával történő fenntartása a hely- és helyzetváltoztató mozgások közben, illetve e terület mozgásainak kontrollált kivitelezése. Pl. karemelés közben a CORE izomzat képes az ágyéki gerinc fokozott homorulatát megakadályozni, azaz hogy a páciens ne gerincből „csaljon” a mozdulat során. Mindez speciális gyakorlatokkal tanítható a neuro-muscularis (ideg-izom) kontroll bekapcsolásával

Ezt a típusú fejlesztést szintén adaptáltan használjuk a páciens állapotára, korára és edzettségi fokára szabottan, így már a rehabilitáció korai szakaszában is beépítjük ezt a szemléletet kezeléseinkbe és szükség esetén egészen a sportba való visszatérésig követjük ezt a tematikát.

Funkcionális tréning a gyógytornában

A funkcionális tréning a gyógytornának egy olyan formája, mely a hétköznapi tevékenységek során végzett mozgásokon és mozdulatokon alapul. Az edzés lényege hogy az emberi testet nem alsó, felső végtagra vagy törzsre szeparáltan erősítjük, hanem a mozgásszerv rendszerünket, mint egészet tekintjük. Ezért olyan gyakorlatokat alkalmazunk, amiben a test a természetes mozgásához hasonlóan vesz részt. Fontossága abban nyilvánul meg, hogy így az erő fejlesztése mellett a stabilitásunkat és az egyensúlyunkat is tudjuk javítani, ami a mindennapi életünk mozgásformáira is pozitív hatással van. Ezt a típusú fejlesztést szintén adaptáltan használjuk a páciens állapotára, korára és edzettségi fokára szabottan, így már a rehabilitáció korai szakaszában is beépítjük ezt a szemléletet kezeléseinkbe és szükség esetén egészen a sportba való visszatérésig követjük ezt a tematikát. 

Sportfizioterápia, sportrehabilitáció

Az élsport területén szinte mindig kialakulhatnak olyan sérülések, melyek precíz, pontos rehabilitációt igényelnek. Nagyon fontos, hogy egy izomhúzódás, izomszakadás, szalagsérülés, csonttörés után hogyan rehabilitáljuk, terheljük a szöveteket. Minden esetben a sérülés típusát vesszük figyelembe, valamint a sérült szövet gyógyulási folyamatait és annak a legspecifikusabb „ingerelési” lehetőségeit. 


Speciális módszerek segítségével felgyorsítható a szöveti regeneráció, majd a sérült szövet teljes gyógyulása után lehet a sportolónál komplex,
sportspecifikus képességeket fejleszteni.

Pácienseink a pozitív, hosszabb fájdalommentes időszakokról, bátrabb mozgásokról számolnak be a terápia első szakaszában. Később az alapozó gyakorlatokat követően az izmok kitartási képességének javítása, valamint a stabil törzsfűző kialakítása a fő cél, melyet adaptáltan tudnak használni a funkcionalitás közben is – akár a mindennapi életben, akár a sportolásuk közben.

Hosszú távon feladatunk a fájdalommentes, mosolygós évek elérése stabil derékkal!

Gyógytorna és Rehabilitáció

előzetes időpont egyeztetés alapján történik.

Bejelentkezés

karmen

Debreczeni Kármen

Vezető gyógytornász, Maitland Manuálterapeuta

Vibrációs kézi masszázsgép

Vigye haza és használja kényelmesen otthonában, akár napontat többször!