Debreczeni Mozgásstúdió

McKenzie

terápia

McKenzie (gerincsérves) terápia

A McKenzie módszer elsősorban a gerincproblémákat megszüntető Mechanikai Diagnózis Terápia (MDT), melyet Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász dolgozott ki. Világszerte az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák.

Magyarországon

a gyógytornászok munkaköréhez tartozik. A terápia főként a csigolyák közti porckorong problémák kezelésére szolgál, úgy mint például a gerincsérv (discus hernia). A McKenzie módszer feltétlen előnye, hogy elkerülhető vele a nagy mennyiségű fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tabletták szedése. Továbbá, hogy oki kezelést nyújt a tüneti kezelés helyett, ezáltal gyors és tartós változás érhető el vele. Szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is szükségtelenné válik.      

Az első alkalom egy

alapos mozgásszervi vizsgálattal kezdődik. Megfigyeljük, hogyan változnak a tünetek a különféle testhelyzetekben és mozgások hatására. Ezáltal meghatározzuk a fájdalom okát és a további kezelési irányt, minek hatására a fájdalom és annak kisugárzása csökken, vagy megszűnik. Az irány mellett beállítjuk a végzendő gyakorlat kiindulási helyzetét, erősségét, gyakoriságát és végzésének ismétlésszámát. Az így kapott mozdulatot a kezdeti szakaszban a betegnek a helyszínen való kezelésen túl, az otthonában is javasolt végeznie. A korábban leírt alapos vizsgálat és az óvatos, egyénre beállított gyakorlatok miatt a McKenzie terápia már akut fájdalom esetén is sokat segíthet. Általában minél hamarabb jön a panaszos, annál könnyebb kezelni a fájdalmát. Még a heves reakciók esetén is segítünk megtalálni a leghatékonyabb pihenő helyzeteket. 

Megbeszéljük

melyek a veszélyes mozdulatok és terhelések. Tanácsokat tudunk adni, mennyi ideig pihenjen a beteg, hogyan módosítsa a mindennapos terhelését (pl. fekvés, járás, ülés, vezetés) és milyen gyakorlatokkal kezdheti el a tornáját. Azonban az akut szak lezárta után szükséges ismét visszaállítani a mozgás teljes szabadságát, a kezdetben még veszélyesnek számító mozgásokkal együtt. A terápia további fontos részét képezi az ergonómia. A javulás fenntartásának és az újbóli kialakulás megelőzésének érdekében hasznos tanácsokkal látjuk el a beteget. Megismertetjük a tünetek „viselkedését, logikáját”. Rávilágítunk az életének eddigi azon momentumaira, amik kiváltották és fenntartották a fájdalmas időszakokat és megtanítjuk azokat elkerülni, vagy adott esetben önállóan kezelni. A módszert azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik a Nemzetközi vagy a Magyarországi McKenzie Intézet által oktatott tanfolyamokon részt vettek, s erről bizonyítvánnyal rendelkeznek.

Vibrációs kézi masszázsgép

Vigye haza és használja kényelmesen otthonában, akár napontat többször!