Debreczeni Mozgásstúdió

Hegkezelés,

adhéziók

azaz le-és összetapadások oldása manuálisan

Fontos megelőzni a hegek okozta le– és kitapadásokat, a funkció vesztést, ezért műtéti beavatkozás esetént kiemelkedő a hegkezelés jelentősége. Általában az első kezelések alkalmával történő bőr és bőr alatti kötőszövet fellazítását jelenti, mely az esetek többségében fájdalommentes.

Szinte nincs olyan ember, akinek sérülésből vagy műtétből esetleg szülésből kifolyólag nincsenek külső vagy belső hegek a testén. Számadatok nélkül is nyugodtan állíthatjuk, hogy a hegesedés elég gyakori jelenség. Ebből kiindulva még megdöbbentőbb adat, hogy a hegszövet akár hosszú évek elteltével is az esetek 60-70 százalékában komoly funkcióromlást vagy fájdalmat okoz, ami nem feltétlen a sérülés eredeti területén jelentkezik.

Kerülje el a hegek okozta károsodásokat

Egy speciális hegkezelési terápiával, – ami az összetapadt fascia elemek szétválasztását, újrastruktúrálását veszi alapul – megakadályozhatók a sebgyógyulás során kialakuló letapadások, adhéziók. Amik kezelés híján károsíthatják a fasciális rendszert, korlátozzák mozgásainkat, megváltoztatják mozgásmintáinkat és komoly mozgásszervi vagy belső szervi betegségekhez vezethetnek.

Heg/adhézió kezelése, mobilizációja

Kiknek ajánlott?

Heg, adhézió (össze- és letapadás) kezelése

az immobilitást követően létrejött kaotikus kötőszövetes háló. Van, hogy fájdalom nélkül okoz funkció romlást. Az esetek 10%ában akkor is jelen van, ha soha nem is operálták a személyt. 30 év fölött gyakoribb, ülő életmódnál igen jellemző!! Gondoljunk csak bele, hogy aki napi 8 órát ül az íróasztala mögött, éveken át végzi a mozgásszegény munkáját és éli életét, a hasűri szervei folyamatosan összenyomódva, kompresszió alatt állnak. Nem csoda tehát hogy a leginkább összetapadásra hajlamos a medence , a hasüreg és a szív-pericardium területe. Kiváltképp, ha tudjuk, hogy a fasciális, kötőszövetes rétegek akár már 2 óra alatt is összetapadhatnak. Ezek az adhéziók az esetek 30-40%ában soha nem fognak zavarni, 60-70%ban azonban komoly problémát okoznak. A leggyakrabban előforduló panaszok: bélproblémák, medence panaszok (csípő, kismedencei belszervek fájdalma, funkcióromlása)

A heg olyan mély rétegeket érintő sérülés, ahol az őssejtréteg is károsodik, elpusztul. A hegszövet egy instabil szövet, ami folyton nő. Keresi a stabil megtámasztást, amit a környezetétől von el, illyenkor alakulnak ki pl az u.n. kontraktúrás, behúzó hegek. Mindez nem feltétlen fáj, fájdalom nélkül is okozhat funkció romlást, limitált mozgást, vagy akár a sérülés helyétől távolabb keletkező szokatlan tüneteket. Az újonnan keletkező hegszövet kialakulásával az eredeti funkció elvész. Kezeléseink során legfőként a hegesedés következtében kialakuló diszfunkciókat, szöveti le- és összetapadásokat korrigáljuk. A hegszövet maga is egy fajta kötőszövet, ezáltal a fasciaterápiákra kiválóan reagál. Az idősebb heg is olyan jól kezelhető, mint a fiatal, nemrég keletkezett hegesedés, csak neki több a fix pontja.

gondok később: felmérés szerint, 10 éves utánkövetéssel, 21.790 főt vizsgáltak, akiken hasüregi, kismedencei operációt végeztek. A műtét után 35%uk került kórházba direkt vagy indirekt a későbbi heg vagy adhézió miatt, sőt 50%uk pedig 2x is.

Jelentkezzen, ha funkcióromlást, mozgásbeszűkülést, ödémásodást vagy fájdalmat érzékel akár a sérüléstől távolabb is.

Statisztika: a heg 1.5 éven belül 60-70 százalékban problémát fog okozni, akár távolabbi területen is

Kezeléseinkre előzetes időpont egyeztetés szükséges

Bejelentkezés

Debreczeni-Karmen

Debreczeni Kármen

Vezető gyógytornász, Maitland Manuálterapeuta

Vibrációs kézi masszázsgép

Vigye haza és használja kényelmesen otthonában, akár napontat többször!